Specialistische ambulante hulpverlening

Specialistische Ambulante gezinsbehandeling is een vorm van hulpverlening die thuis of in de directe leefomgeving van het gezin plaatsvindt. Het gezin staat hierbij centraal. Onze teams verzorgen maatwerk en bieden hulp vanuit de Intensieve Orthopedagogische Gezinsbehandeling (IOG) en systeemgerichte visie.

Voor wie is onze specialistische ambulante hulp?

Soms loopt het in een gezin niet helemaal lekker. Er zijn bijvoorbeeld uitdagingen met opvoeden, het gedrag van een kind is lastig te begrijpen, of er wordt veel ruzie gemaakt. Vaak is het een combinatie van vraagstukken binnen een gezin. Soms is er zelfs het risico dat een kind uit huis geplaatst wordt. 

In zulke situaties kan specialistische ambulante hulpverlening helpen om samen te zoeken naar de beste oplossing, zodat het gezin de juiste hulp krijgt.. We richten ons dus op gezinnen en kinderen/jongeren van elke leeftijd met vragen over opvoeden en opgroeien.

Ouder: Bedankt dat je bijna een jaar met ons mee hebt gelopen in ons gezin. Je bent van grote waarde geweest. Je advies, je tips, je luisterend oor, je eerlijkheid, maar vooral je oprechte betrokkenheid.

We hebben een systeemgerichte visie: we kijken naar de situatie thuis, én naar school, kinderopvang en sportclubs. Zo zorgen we samen voor een omgeving waarin een kind zich goed kan ontwikkelen. Het is echt hulpverlening op maat.

Wat is het doel van specialistische ambulante hulp?

Onze ambulante hulpverleners ondersteunen bij moeilijke vraagstukken over opvoeding en het begrijpen van gedrag en communicatie binnen het gezin. We hebben als doel voor ogen om het kind veilig te laten opgroeien en ontwikkelen binnen (de context van) het eigen gezin. Stabiliteit en welzijn van het gezin en de ontwikkeling van het kind staan hierbij centraal. Het gezin en kind/jongere kunnen door het herwinnen van zelfvertrouwen en regie beter vanuit hun eigen kracht deelnemen in de samenleving.

Welke hulp biedt Trias jeugdhulp?

Wij bieden specialistische orthopedagogische ambulante hulp vanuit de Intensieve Orthopedagogische Gezinsbehandeling (IOG) en systeemgerichte visie, waarbij de intensiteit van een traject kan verschillen.  We leveren maatwerk en maken onderscheid tussen een basis zorgaanbod en aanvullende specialistische behandeling.

Wil je weten welke hulp en maatwerk we bieden? Bekijk onze praatplaat over het zorgaanbod van Trias Jeugdhulp.

Hoe ziet de specialistische ambulante hulp eruit?

Een van onze ambulant hulpverleners komt bij het gezin thuis of in de directe leefomgeving en kijkt samen met hen wat er nodig is. Samen werken we vervolgens bijvoorbeeld aan betere communicatie, het leren van nieuwe vaardigheden rondom opvoeding, het stimuleren van positief gedrag en versterken van onderlinge relaties. 

De hulpverlener richt zich hierbij op de sterke punten van het gezin en werkt toekomstgericht. Zo wordt de sfeer in huis fijner en krijgt het kind de kans om zich goed te ontwikkelen. 

De intensiteit van een traject kan verschillen. Het kan zijn dat er 1 of 2 ambulant hulpverleners in een traject werken. Zij komen 1 of meerdere keren per week thuis, school of andere locatie.

"Het was fijn om te ervaren om altijd iemand achter de hand te hebben en ergens op terug te vallen als iets niet goed verliep of ik informatie nodig had. Het was fijn dat er iemand meekeek en ik kon sparren over bepaalde keuzes. Mijn beeld van jeugdhulpverlening is ook veranderd. Het was vriendelijk en prettig samenwerken. Het heeft veel rust en duidelijkheid gebracht. Ik denk dat we ons familiepatroon op deze manier al veel meer hebben doorbroken en hebben ervaren dat we moeilijke situaties ook weer konden herstellen met elkaar."

Wie kom je tegen?

Specialistische Ambulante Gezinsbehandeling wordt geboden door een ambulant hulpverlener. Het behandelteam bestaat uit ervaren, goed opgeleide ambulante specialistische hulpverleners. Zij zijn allemaal HBO geschoold. Ze beschikken over een VOG en een SKJ-registratie. Het team wordt bijgestaan door gedragswetenschappers.

We hebben medewerkers met verschillende specialismen die toegevoegd of geconsulteerd kunnen worden. Denk hierbij aan:

  • systeemtherapeuten, 
  • systemisch werkers,
  • psychomotorisch therapeut. 

Ook is er kennis en specialisatie op thema’s als: 

  • verbindend gezag
  • kindontwikkeling
  • pubers
  • jonge kind
  • hechting (VHT/VIB-gehechtheid, Sherborne, NIKA)
  • angstproblemen
  • autisme
  • schoolproblemen

Onze hulpverleners kunnen meedenken of samenwerken met een ambulant hulpverlener die al werkzaam is in het gezin.

Wat is het resultaat van de hulp?

De ambulante hulpverlening van Trias Jeugdhulp is effectief door haar systemische behandeling, het inzetten van gespecialiseerde programma’s en kennis, waarbij gezinnen in hun eigen omgeving worden behandeld.

Uit verschillende studies blijkt dat Intensieve Orthopedagogische Gezinsbehandeling (IOG) uithuisplaatsingen voorkomen. Daarnaast heeft het positieve effecten op het:

  •  verminderen van emotionele- en gedragsproblemen bij de jeugdigen,
  •  verminderen van de opvoedingsbelasting,
  • verbeteren van het gezinsfunctioneren.

Jeugdhulp op maat, passend bij de hulpvraag

Trias Jeugdhulp wil kinderen, jongeren en hun gezin zo snel mogelijk de meest passende jeugdzorg bieden, passend bij de hulpvraag. De hulp die wij bieden kan een combinatie zijn van de hulpvormen in ons zorgaanbod. 

Heb je als verwijzer vragen of wil je vooroverleg over een aanmelding? Ons voordeurteam coördineert alle zorgaanmeldingen en beantwoordt graag je vragen. Het team is telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur via 038 456 46 60. Direct aanmelden met een gezinsplan? Ga dan naar onze aanmeldpagina.

Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.