Parallel ouderschap

In het gezamenlijk ouderschap zijn meerdere onderdelen belangrijk: rust en duidelijkheid, en ruimte voor beide ouders om het ouderschap vorm te geven zoals het bij hen past. Soms zorgt samenwerking voor spanning of strijd. Dan is een vorm van parallel ouderschap een goed alternatief. Parallel ouderschap is gericht op de eigen verbinding met het kind, met ruimte voor de relatie die het kind heeft met de andere ouder. Ouders laten de begeleiding en keuzes in opvoedsituaties bij de ouder waar het kind op dat moment is. Bij de start van een traject kan het al duidelijk zijn dat hierop moet worden ingezet. 

Wat is het doel van traject parallel ouderschap?

Ouders komen tot een meer passende vorm van ouderschap in de vorm van parallel ouderschap. Deze wordt gekenmerkt door het loslaten van gezamenlijkheid in het ouderschap. De eigen verbinding met het kind staat centraal. 

Hoe ziet een traject parallel ouderschap eruit?

Een traject om te komen tot parallel ouderschap bestaat uit individuele gesprekken met beide ouders en eventuele betrokkenen uit het netwerk van ouders. Er kunnen ook gezamenlijke gesprekken gevoerd worden. Daarnaast is een traject met het kind ook een optie.

  • Bij de start maken we samen met ouders basisafspraken, bijvoorbeeld over:
  • hoe we beslissingen nemen;
  • hoe en waarover we elkaar informeren;
  • wat we doen als er onrust komt.