Voor Scott (8) zoeken we een logeergezin die het leuk vindt om hem en zijn moeder te ondersteunen en onderdeel te worden van Scott zijn netwerk. Op die manier wordt de draaglast van zijn moeder iets verlaagd en heeft Scott een fijne plek naast thuis waar hij het leuk kan hebben. 

Scott is een lieve, leuke, ondernemende jongen met humor. Hij houdt van voetballen, fietsen en spelen met Lego of auto’s. Hij geniet ervan om samen op pad te gaan en dingen te ondernemen. Dit hoeven zeker geen dure uitjes te zijn, maar denk aan samen fietsen, naar een speeltuin gaan of boten spotten. 

Scott woont sinds kort weer bij zijn moeder. Ze is alleenstaand en werkt onregelmatig, waaronder weekenddiensten.  Scott en zijn moeder hebben een beperkt netwerk dat structureel wat kan betekenen. Vandaar dat we op zoek zijn naar een logeergezin die het leuk vindt om hem en zijn moeder te ondersteunen en onderdeel te worden van Scott zijn netwerk. Op die manier wordt de draaglast van zijn moeder iets verlaagd en heeft Scott een fijne plek naast thuis waar hij het leuk kan hebben. 

Scott vindt het heel leuk om met andere kinderen te spelen, maar vindt het wel moeilijk om zichzelf dan een houding te geven vanuit onzekerheid. Hij doet dan soms wat stoerder dan hij eigenlijk is.

Wat voor gezin zoeken we voor Scott?

Scott is gebaat bij duidelijkheid, structuur en een consequente aanpak. Hij vindt het fijn om te weten waar hij aan toe is. Dus het is belangrijk dat jij doet wat je zegt. Daarnaast is het belangrijk voor Scott dat hij op een positieve wijze bekrachtigt wordt, soms over een drempeltje geholpen wordt en positieve ervaringen kan opdoen, om zijn zelfvertrouwen te vergroten. Een gezin met kinderen of waar kinderen over de vloer komen, zou de voorkeur hebben, omdat Scott hier wel erg van geniet en thuis enig kind is. 

Denk jij Scott eens per twee weken een weekend en soms extra in de vakanties een fijne plek te kunnen bieden? En ben je iemand die duidelijk en consequent kan zijn en het leuk vindt om met kinderen wat te ondernemen? Dan zijn we op zoek naar jou.

Kun je iets betekenen voor Scott?

Spreekt het profiel van Scott jou aan? Of wil je meer informatie? Wat fijn! Stel ons je vraag of vertel wat meer over je situatie. Vermeld hierbij je contactgegevens, dan bellen we je voor een verkennend gesprek.

Ben je nog geen gescreend pleeggezin? Dat is geen probleem. Er vindt een uitgebreide screening plaats volgens de landelijke richtlijnen. Meer lezen over hoe wij werken? Bekijk onze pleegzorgwijzer over Pleegzorg Dichtbij.

Alle kindoproepen van Pleegzorg Dichtbij zijn anoniem. Dit betekent dat de naam en de geplaatste foto van het kind niet echt is, maar zijn of haar verhaal wel. Een ouder van het kind geeft toestemming aan Trias Jeugdhulp om deze oproep te plaatsen.

Veelgestelde vragen

Bij kindgericht werven voor Pleegzorg Dichtbij zoeken we actief naar een passend gezin in de buurt voor kinderen waarbij het thuis even niet gaat. Het pleeggezin dat wij zoeken sluit aan bij de achtergrond en leefomgeving van het kind en de ouders. Zoals bijvoorbeeld binnen de school, club of sportvereniging waar een kind lid is. Voor een 8-jarig meisje dat gek is op paarden, gaan we proactief en persoonlijk in gesprek met mensen van de plaatselijke manege. Voor de kinderen betekent dit dat ze hun leven zo normaal mogelijk kunnen leiden in een voor hen vertrouwde omgeving.

We zoeken naar potentiële pleegouders die zich aangesproken voelen door de achtergrond van het kind en zijn of haar ouders. Bij voorkeur bevindt dit gezin zich zowel inhoudelijk als geografisch in de omgeving van een kind.

In het bestaande netwerk of onder pleegouders aangesloten bij onze organisatie is dan al een oplossing gezocht en helaas niet gevonden. Op deze manier werven voelt voor de mensen die we benaderen anders; wanneer je een beeld krijgt bij een kind verlaagt dat de drempel om pleegouder te worden.

We doen alles wat nodig is om voor een kind een thuis te vinden. We stoppen pas wanneer we deze fijne, passende plek hebben gevonden. In andere delen van het land blijkt deze manier van werven al erg succesvol. Door deze manier van werken ontstaat er een groot netwerk en veel kennis en ervaring. Wij verwachten zo nog meer kinderen in een pleeggezin te kunnen laten wonen.

Wij zijn op zoek naar pleeggezinnen voor kinderen in de gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.

In de oproep kun je de knop vinden waarmee je kunt reageren op de specifieke oproep. Hier kun ons je vraag stellen of meer vertellen over je (gezins)situatie. Na ontvangst van jouw reactie bellen we jou binnen 5 werkdagen voor een verkennend gesprek. Ben je nog geen gescreend pleeggezin? Dat is geen probleem. Er vindt nog een uitgebreide screening plaats volgens de landelijke richtlijnen als we na het verkennende gesprek samen besluiten de volgende stap te zetten.

Na ontvangst van je reactie bellen we jou binnen 5 werkdagen voor een verkennend gesprek. We zijn nieuwsgierig naar jouw motivatie en geven je graag meer informatie over de situatie van het kind en wat hij/zij nodig heeft. We treden tijdens het gesprek niet in detail en houden de informatie van het kind anoniem. Ook ontvang je meer uitleg over pleegzorg in het algemeen. 

Verloopt het verkennende gesprek van beide kanten positief? Dan komen we graag bij je thuis om meer informatie te geven over het verloop van het traject, wat belangrijk is binnen de pleegzorg en onder welke voorwaarden je pleegouder kunt worden. Na dit gesprek wordt intern geëvalueerd of jouw gezin in aanmerking komt voor de plaatsing van het kind.

Na een positieve evaluatie starten wij met een uitgebreid gezinsonderzoek, ook wel screening. Deze screening zal maximaal 8 weken duren. Jij en je gezin worden dan gescreend om te bepalen of jouw gezinssituatie voldoende stabiliteit en ruimte biedt voor het pleegkind.

Meer lezen over hoe wij werken? Bekijk onze pleegzorgwijzer over Pleegzorg Dichtbij.

Alle pleegzorgorganisaties in Nederland beoordelen aspirant-pleegouders aan de hand van de volgende zes criteria:

1. Je bent open en duidelijk in je contact

2. Je werkt goed samen met de ouders en/of familie van het pleegkind en deelt de opvoeding 

3. Je helpt het pleegkind om een positieve kijk op zichzelf te ontwikkelen 

4. Je helpt het pleegkind om negatief gedrag positief te veranderen en negatieve patronen te doorbreken

5. Je kunt realistisch inschatten welke invloed het pleegouderschap heeft op de eigen (gezins)situatie

6. Je biedt veiligheid en stabiliteit binnen het gezin

Lees meer over de voorwaarden op Pleegzorg.nl.

Ook als alleenstaande kun je pleegouder worden, als je aan alle voorwaarden voldoet die aan het pleegouderschap gesteld worden. Wij bekijken bij jouw aanmelding samen met jou wat jouw mogelijkheden zijn.

Bij weekend- en vakantieopvang hoeft het geen probleem te zijn. Ook kun je werken onder schooltijden bij schoolgaande kinderen. Omdat een pleegkind extra aandacht nodig heeft, is het niet altijd gewenst als beide pleegouders fulltime werken. Wij bekijken bij de aanmelding samen met jullie wat jullie mogelijkheden zijn.

Ga terug naar het overzicht
Scott
Datum: 12 april 2024
Locatie: Zwolle