2 november 2023

Patrick: "Pleegouder worden? Bij twijfel gewoon doen"

Chantal en Patrick uit Kampen koesterden al heel lang de wens om pleegouder te zijn. Na de coronapandemie was er ruimte in hun gezin met twee kinderen van 13 en 16 én een extra kamer om andere kinderen ook een fijne plek te bieden. Om zich goed voor te bereiden gaf het echtpaar zich op voor de voorbereidende cursus van Trias Jeugdhulp en al snel ontstond er een match. Sinds een klein jaar bieden ze om het weekend rust, gezelligheid en structuur in het leven van hun twee pleegkinderen van 7 en 10. Lees hun verhaal en ontdek dat er meerdere manieren zijn om het verschil te maken voor zowel kinderen, als hun ouders.

Chantal: “We werken allebei in het onderwijs. De rode draad is toch wel dat we allebei oog hebben voor kinderen in ontwikkeling die wat extra aandacht nodig hebben. Graag wilden we ouders ondersteunen die (tijdelijk) hulp nodig hebben en kinderen een fijne plek bieden.”

In gesprek over de mogelijkheden

Patrick vult aan: “Tijdens de cursus leerden we dat de primaire zorgtaak bij de ouders blijft. Voordat we aan het traject begonnen, hebben we afspraken gemaakt met onze eigen kinderen. Hierdoor ervaren zij geen ‘last’ van de pleegkinderen, integendeel zelfs. Gelukkig was er meteen een klik en kan iedereen ook zijn eigen ding doen als ze bij ons zijn. Het voordeel van zo’n cursus is dat je met elkaar de kaders schetst voor waarbinnen het pleegouderschap voor jou ‘werkbaar’ is in de praktijk. Denk dan bijvoorbeeld aan de leeftijd van de pleegkinderen, maar ook hoeveel tijd je beschikbaar hebt om er echt voor hen te kunnen zijn. Ga dus goed in gesprek over de mogelijkheden als je overweegt om pleegouder te worden, er kan vaak veel meer dan je denkt!”

Groeien in (zelf)vertrouwen

Chantal en Patrick vinden dat het pleegouderschap veel mooie kanten kent: “We zien de wereld van onze pleegkinderen letterlijk breder worden. Zo hebben ze er niet alleen nieuwe buren bij gekregen, die hen herkennen en groeten op straat, maar genieten ze ook enorm tijdens een bezoek aan de rommelmarkt en de sportwedstrijd van onze oudste. Ook geeft het de pleegkinderen de kans om hun angsten te kunnen overwinnen. We zien ze groeien in (zelf)vertrouwen. Niet alleen voor ons mooi om mee te maken, maar ook geweldig voor hun vader.”

Bij twijfel gewoon doen!

Het pleegouderschap vraagt afstemming, niet alleen tussen ouders onderling, maar ook met de ouders van de pleegkinderen en de betrokken instanties. Patrick: “We zijn erg blij met Marlyn van Trias Jeugdhulp. Als pleegzorgbegeleider is zij onze steun en toeverlaat en helpt ons altijd verder als we vragen hebben. Ook hebben we af en toe contact met andere pleegouders die we tijdens de cursus hebben leren kennen. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Ik vind het voordeel van pleegouderschap dat het je aan het nadenken zet over je eigen stijl van opvoeden en dat je hier heel laagdrempelig met elkaar over in gesprek kan gaan. Daarom adviseer ik iedere ouder die twijfelt: doe het gewoon! Geef je op voor de cursus bij Trias Jeugdhulp en stel je open. Je zit niet meteen vast aan het pleegouderschap. Het is geen probleem als je tijdens de cursus ontdekt dat het niet voor je is weggelegd. Bij ons heeft het positief uitgepakt; door onze deuren te openen voor de pleegkinderen, hebben we ook heel veel gezelligheid in huis gehaald.”

Dankbaar

Chantal beaamt dat: “Ik vond de cursus een heel inspirerend traject en we hebben geleerd dat voor alles een oplossing is. Wij zijn deeltijdpleegouder en het heeft ons ook leren reflecteren op onze eigen situatie. Niet alleen onze pleegkinderen zijn weerbaarder geworden, ook wijzelf. Ook zijn we dankbaar dat we een spiegel voorgehouden hebben gekregen. Wat normaal is voor ons, is niet vanzelfsprekend. Dan heb ik het niet alleen over het momentje dat we met zijn allen film kijken met een bakje chips. Ook beseffen we wat we allemaal hebben en hoeveel er eigenlijk mogelijk is.”

Dit interview is mogelijk gemaakt door de Gemeente Kampen

Overweeg je om pleegouder te worden?

Denk je erover om pleegouder te worden? Bezoek dan de online informatieavond over pleegzorg en stel al je vragen. 

Week van de Pleegzorg, pleegouders, pleegzorg