1 november 2023

Jolijn: "Sport is van betekenis voor jongeren in de jeugdhulp"

Voor veel mensen betekent sport in de eerste plaats plezier, maar sport is meer dan een leuke en gezonde vrijetijdsbesteding. Jolijn is jeugdzorgwerker bij Trias Jeugdhulp en powerlifter op nationaal niveau. Dat sporten veel voordelen kent, hoef je haar niet te vertellen. “Ik vind bewegen belangrijk, voor iedereen.” Om die reden sport ze nu elke week twee uur met een jongere van de groep.

Je kwam zelf met het initiatief om te gaan sporten met jongeren die op de groep verblijven. Waarom?

“Ik doe zelf aan powerliften op nationaal niveau.  Sporten zorgt ervoor dat ik mentaal en fysiek lekker in mijn vel zit. Daarnaast is het een groot sociaal onderdeel van mijn leven geworden. Sporten heeft een enorme meerwaarde, en de voordelen kun je ook inzetten binnen de jeugdhulp.”

Het is dus niet puur voor de fun.

“Jongeren in de jeugdhulp hebben allemaal een andere kwetsbaarheid, maar wat overeenkomt is dat meer bewegen vrijwel altijd een positief effect heeft op de mentale en fysieke gezondheid.”

Aan wat voor positieve effecten moet ik dan denken?

“Op de groep waar ik werk, zie ik bijvoorbeeld dat jongeren meer energie hebben wanneer ze hebben gesport. Ze leggen ook sociale contacten, er wordt gewerkt aan hun zelfvertrouwen en ze kunnen hun grenzen opzoeken én verleggen. Ook wordt er doelgericht gezocht naar het omgaan met boosheid door middel van boksen, om zo agressie te voorkomen. Iedere jongere heeft op zijn eigen manier baat bij sporten. Daarom sluit ik aan bij wat jongeren zelf willen. Wie zijn ze, wat vinden ze leuk? Op basis daarvan kunnen we ook doelen stellen.”

Je kunt sport ook inzetten om te leren omgaan met uitdagingen in het dagelijks leven, zoals het geven van structuur in een turbulente jeugd of het geven van positieve energie in moeilijke tijden.

Met welke doelen komen jongeren?

“Meer bewegen, vaker naar buiten gaan, het opzoeken én verleggen van persoonlijke grenzen. Allemaal leerdoelen waar ik met de jongeren aan werk. Je kunt sport ook inzetten om te leren omgaan met uitdagingen in het dagelijks leven, zoals het geven van structuur in een turbulente jeugd of het geven van positieve energie in moeilijke tijden. En er kunnen natuurlijk ook meer specifieke sportgerelateerde doelen opgesteld worden.”

Wat wil je zeggen tegen mensen die vragen: ‘Is hier wel tijd voor’?

“Dat het belangrijk is om die tijd te maken. Bij mij op de groep ben ik tijdens de sporturen boventallig. Dat is fijn en heeft verschillende voordelen. Zo is er meer ruimte voor persoonlijke begeleiding en diepgaande gesprekken. Doordat ik uren heb waarin ik gewoon met de jongeren kan sporten, hebben zij het gevoel dat ik er volledig voor hen ben. Op de groep hebben jongeren soms het gevoel dat ze tijd van andere jongeren afnemen, als ze te lang met ons in gesprek zijn. Daarnaast is het voor mij ook fijn dat deze uren losstaan van de groepsdiensten. Ik hoef dan ook zelf niet bezig te zijn met groepsgerelateerde dingen.”

Je doet dit 1-op-1. Waarom?

“Allereerst omdat de jongeren om wie het gaat, vaak kwetsbaar zijn. Sporten in een groepssetting kan lastig zijn voor bijvoorbeeld jongeren met een vorm van autisme. Daarnaast sta je met één-op-een sporten ook letterlijk naast elkaar, niet tegenover elkaar. En dat merk ik. Sporten met een jongere zorgt ervoor dat je bezig bent terwijl je gesprekken voert. Hierdoor ligt de focus minder op wat er besproken wordt. Dat maakt het voor een jongere vaak makkelijker om lastige onderwerpen te bespreken. Een thema als seksualiteit is al meerdere keren ter sprake gekomen. In de standaardgesprekken wordt seksualiteit door jongeren vaak als ingewikkeld of gênant  ervaren. Sporten neemt drempels weg.”

Ook werken in de jeugdhulp?

Wees van betekenis voor kinderen en jongeren, solliciteer bij Trias Jeugdhulp.