24 november 2022

Rick logeert eens per 3 weken een weekend bij zijn pleegmoeders

Als je kind veel aandacht van je vraagt als ouder kan dat erg pittig zijn. Er zijn geen momenten om weer even op te laden, want je staat altijd ‘aan’. Dat ervaren ook Ellen en Thijs. Daarom gaat hun 7-jarige zoon Rick sinds kort eens per drie weken een weekend logeren bij pleegouders Fleur en Erika. Wethouder Gerria Toeter ging bij hen langs en sprak met beide gezinnen over hoe je als gezin de keuze maakt voor deeltijdpleegzorg en hoe het is om deeltijdpleegouders te zijn.

Ellen vertelt: “Al snel na zijn geboorte merkten we dat Rick anders was dan andere baby’s. Hij dronk niet goed en ontwikkelde zich minder snel dan zijn oudere broer deed. We kwamen in de medische molen terecht. Hij bleek een genafwijking te hebben, wat onder andere zou zorgen voor eet-, ontwikkelings- en gedragsproblemen. Nu is hij 7 jaar. Hij kan niet goed tegen prikkels en heeft vaak boze buien. Dat is best pittig voor ons en onze andere kinderen. Met name in het weekend. Er is geen tijd om bij te tanken.”

Een weekend uit logeren

Rick logeert daarom af en toe in het weekend of in de vakanties bij zijn opa’s en oma’s en eens per maand bij zijn tante. Ellen vertelt: “Al jarenlang gaat hij daar af en toe een weekend heen. Maar daar kunnen we natuurlijk niet altijd een beroep op doen. Via onze begeleider bij de Parabool werd ons aangeraden eens te denken over een pleeggezin. Zo zijn we in contact met Trias Jeugdhulp. We konden aangeven wat Rick nodig heeft en wat wij als ouders fijn zouden vinden. Trias Jeugdhulp vond een stel waarvan ze dachten dat Rick er wel goed zou passen. Sinds een half jaar gaat hij daarom een weekend per maand naar pleegmoeders Fleur en Erika.”

Iets doen voor kinderen die dat nodig hebben

Fleur en Erika zijn sinds een aantal jaren pleegouders. Fleur: “Zelf hebben we geen kinderen, maar we wilden wel graag iets doen voor kinderen die dat nodig hebben. Omdat we beide fulltime werken kozen we voor deeltijdpleegzorg. Dat betekent voor ons dat wij iets voor een kind kunnen betekenen in het weekend of in de vakantietijd. Sinds kort komt Rick hier dus. Het begon met een aantal kennismakingen met elkaar. Wij zijn bij hen op bezoek geweest, en zij bij ons. Rick kwam eerst een middagje wennen en inmiddels is het uitgegroeid tot een weekend logeren.”

Ellen: “Fleur en Erika zijn een hele goede match voor ons. Het klikt gewoon. Ze hebben veel ervaring, zijn heel positief en rustig. Rick is daar echt op z’n plek. Hij is gek op hun dieren en vindt het heerlijk om buiten te spelen in hun grote tuin. Zo kunnen wij in het weekend ook even echt tot rust komen en onze andere kinderen onze volle aandacht geven. Het is zo ook weer heel fijn als hij weer thuis is.”

Pleegouders worden?

Benieuwd of jij iets kunt betekenen voor een kind en zijn of haar ouders? Trias Jeugdhulp is op zoek naar mensen die openstaan om een kind op te vangen. Fleur legt uit: “Er wordt gezocht in de directe omgeving van het kind. Misschien is er wel iemand in de familie of iemand van school, de kerk of de voetbal. Steeds vaker zoekt Trias Jeugdhulp ook een plek voor een kind in een ander gezin. Pleegzorg is heel breed. Een kind voor een lange tijd volledig in huis nemen, crisisopvang of een kind een dag doordeweeks of in het weekend opvangen. Er is veel mogelijk.”

Benieuwd naar pleegzorg? Meld je aan voor een informatieavond bij jou in de buurt.

Meer informatie vind je ook op www.pleegzorg.nl

Bron: gemeente Raalte