rtopbox-contact

rtopbox-nieuwsbrief

Ouders

 

Coach voor samengestelde gezinnen

Er zijn in Nederland 200.000 samengestelde gezinnen (één op de tien gezinnen is een stiefgezin). Met Stiefplan helpt Trias samengestelde gezinnen een succes te maken van het nieuwe gezin.

Sabine Hulsman coacht samengestelde gezinnen: “De komst van stiefouders kan bij kinderen meer stress veroorzaken dan de scheiding van ouders. En het starten van een nieuw gezin heeft dezelfde impact als een emigratie, maar dan zonder de voorbereiding. De oude relatie moet nog worden afgerond of een plekje krijgen, de nieuwe liefdesrelatie moet worden opgebouwd evenals de relatie met de nieuwe kinderen. Verschillende culturen komen samen. Dat raakt aan je identiteit. Van de tweede relaties valt 60% weer uit elkaar. Dit leed wil je kinderen besparen. Stiefcoach is dan ook een preventieve methode: smeed het ijzer als het koud is!”

Wat doet een coach voor samengestelde gezinnen?
Sabine: “Ik vlieg in in gezinnen en ondersteun collega’s als specialist in de dynamiek van stiefrelaties. Mensen verwachten vaak dat het samengestelde gezin hetzelfde werkt als het kerngezin. Er spelen echter twee grote andere thema’s: loyaliteit en erkenning.

Ik geef uitleg over de kenmerken van een samengesteld gezin, de dilemma’s en de mogelijkheden. Hoe ontwikkel je samen een nieuwe gezinsidentiteit? De behoefte van de cliënt bepaalt de werkwijze en onderwerpen. Vaak komt aan bod: de rolverdeling tussen ouder en stiefouder, hoe blijf je als ex-partners samen ouder, de band met het kind, opvoeden, loyaliteiten, de omgang tussen de kinderen onderling, etcetera.

De kern zit vooral in het inzicht dat de nieuwe partners krijgen: het is heel normaal, anderen in een soortgelijke situatie ervaren dezelfde dingen én we kunnen er wat mee doen. Ook is er oog voor het verdriet van de kinderen. Kinderen kunnen niet anders dan slikken. Zij kunnen niet uit een relatie stappen. Ik vindt het belangrijk om dit bewustzijn bij ouders te creëren.”

Meer informatie: Sabine Hulsman en www.stiefplan.nl

Hoe maak je een succes van je samengestelde gezin?
  • Zorg voor een langzame introductie van de nieuwe partner.
  • Geef het nieuwe gezin de kans en de tijd om te groeien. Langzaamaan. Gemiddeld duurt het 7 jaar voor er een nieuwe balans is gevonden in het samengestelde gezin.
  • Maak een plan en maak afspraken over de opvoeding. Wie is hoofd opvoeder en wie mede opvoeder?
  • Wees mild en geduldig.
  • Laat het ideaalplaatje los. Een stiefgezin is geen kerngezin. Het is opgebouwd uit een verleden van verlies.
  • Blijf investeren in je partnerrelatie.
Stiefplan
facebooktwitterlinkedInyoutubeemailhome