rtopbox-contact

rtopbox-nieuwsbrief

(Bijna) 18 en dan?

Als je 18 jaar wordt, moet je heel wat zaken zelf regelen; denk aan verzekeringen, woonruimte en financiën.

Studiefinanciering

Ben je zeventien en heb je – zoals de meeste jongeren – na je achttiende geen verlengde indicatie? Dan stopt de financiering. Het is dan zaak om studiefinanciering aan te vragen of betaald werk te zoeken. Studiefinanciering moet je minimaal een half jaar voor je achttiende verjaardag aanvragen. De studiefinanciering gaat pas in op de eerste dag van het kwartaal volgend op jouw achttiende verjaardag. Kijk op de website van DUO voor alle informatie.

Handige app

In de app Kwikstart vind je handige tips, informatie en checklists over allerlei zaken die je moet regelen als je 18 wordt. De app is te downloaden voor Android, iPhone en Windows.

Woonruimte vinden

Je kunt je vanaf je 16e al inschrijven bij diverse kamerbureaus, zoals de SSH (inschrijfkosten zijn 12,50). Doen! Op die manier heb je sneller een kamer op het moment dat je er echt aan toe bent!

Werk vinden

Heb je moeite met het vinden van werk en ben je tussen de 18-27 jaar oud? Schakel hulp in via je begeleider.
Als je niet werkt en niet studeert omdat je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent, kun je een beroep doen op de Wajong (Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten) voor arbeids- en inkomensondersteuning. Informatie Wajong (of informeer bij het jongerenloket van het UWV in jouw gemeente).

facebooktwitterlinkedInyoutubeVeilig berichthome